Известие

Collapse
No announcement yet.

Общи приказки 166

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Каква е идеята да слагате тази шайба
    ALFA ROMEO 166 2.4JTD 98 136НР бивша, 2.4JTD 2002 150НР настояща

Comment

• Първоначално публикувано от iveli Покажи съобщение
      Каква е идеята да слагате тази шайба
      По-малко се износват останалите неща, които се задвижват от ремъка и самият ремък.
      В определени ситуации динамиката на мотора е по-добра.
      Реализира се и икономия на енергия (поне на теория).

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

• За динамика и разход нямам наблюдения, аз се принудих да я сложа след като смених всички ролки, обтегача и въпреки всичко ремъка свиреше зверски - след смяна на ремъка имаше тишина около 1500-2000 км и после пак... То не бяха спрейове за ремъци, то не бяха проверки за съосие... Нямам навика да правя снимки и клипчета, иначе щеше да е много нагледно. Но в Youtube ги имаше качени тия клипчета - един и същ ремъчен механизъм, сниман в режим на работа с обикновена шайба на алтернатора и после с фрайлауф. При обикновената шайба и обороти на празен ход рамото на обтегача просто не се вижда от трептения и то със сериозна амплитуда. Такъв режим на ремъчна предавка аз не мога да приема за нормален. При фрайлауфа всичко е като заспало, пробягват само надписите на ремъка... И основното - няма скрибуцане нито на студено, нито в загряло състояние.
        ...
        155 1,6 TS 16V `96
        166 2,4 JTD `99
        147 1,9 JTDm 8V `07

Comment

• Аз лично имам впечатлението, че с такава ролка са оборудвани само дизелови модификации, но може и да греша.

Знае ли някой, дали това го има и за бензинови модификации?

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

• Тези трептения и аз съм ги наблюдавал и съм се чудил дали мотора ми няма проблеми при работа на празен ход за да ги има трептенията Но ми е чудно как с тази шайба тези трептения ще бъдат преодолени Да разбирам ли че фрайлауфшайбата е различна от демпферната шайба И аз наистина от време на време имам скърцане на ремъка на празен ход

Comment

• Първоначално публикувано от iveli Покажи съобщение
              Тези трептения и аз съм ги наблюдавал и съм се чудил дали мотора ми няма проблеми при работа на празен ход за да ги има трептенията Но ми е чудно как с тази шайба тези трептения ще бъдат преодолени Да разбирам ли че фрайлауфшайбата е различна от демпферната шайба И аз наистина от време на време имам скърцане на ремъка на празен ход
              Въпросната шайба на алтернатора е коренно различна, като принцип на действие от демпферната шайба.
              Тя действа на принципа на венеца на велосипеда. Т.е предава въртеливото движение на оста на алтернатора само в посоката му на въртене. По този начин, когато КВ понижи оборотите си, роторът на алтернатора се върти по инерция и така инерционният му момент не се предава върху останалите компоненти от ремъчната предавка.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

• Разбрах че от самата си инерция алтернаторът в определени моменти (те се малко но все пак) ще дава по добър заряд въпреки че ако всичко е наред това не би трябвало да е така Алтернаторът в идеалният вариант би трябвало да дава еднакво напрежение независимо от оборотите

Comment

• Именно. Този механизъм позволява това запасената във въртящия се ротор механична енергия да бъде трансформирана в електрическа, т.е - оползотворена. В случая без такъв механизъм същата тази енергия до голяма степен способства за износването на останалите ролки и ремъка.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

• Май пак ще си отворя (беля) работа Та от 156 ли може да се търси тази шайба Няма да тръгна да търся но ако видя нещо изгодно ще действам

---------- Post added at 22:58 ---------- Previous post was at 22:54 ----------

Опа Сега прочетох Май цял алтернатор Ще имам идеята впредвид ако дойде ред да пръскам пари за моя

Comment

• Нямам проверена информация дали фрайлауфна шайба може да се сложи на всички видове алтернатори, с които е комплектован 136 к.с. дизел на 166. Вариантите общо взето са следните:
                      1. Караш колата в сервиз, където подменят шайбата.
                      2. Спираш колата, сваляш алтернатора и тръгваш с него по магазините, за да си сигурен, че ще купиш шайба, която става за него и после си трошиш ръцете да я смениш
                      3. Намираш 2,4 140 коня на части(а може би да стават и от 150, не съм проверил) и си купуваш целия алтернатор. Това е по-мързеливия и в общия случай по-евтин вариант, но го има риска да улучиш такъв, чиято шайба е към края на живота си. В такъв случай или прибягваш до вариант 1, или си караш с блокирал фрайлауф все едно си с обикновена шайба.
                      ...
                      155 1,6 TS 16V `96
                      166 2,4 JTD `99
                      147 1,9 JTDm 8V `07

Comment

• Ок. колеги мерси за отговорите!
                        Alfa 166jtd,1999

Comment

• Първоначално публикувано от endeavour Покажи съобщение
                          Намираш 2,4 140 коня на части(а може би да стават и от 150, не съм проверил) и си купуваш целия алтернатор.
                          Де ги тез 2.4 140 коня на части с непродадени алтернатори 120А? Убих се да търся - отговорът е все един - "продаден е колега"
                          Alfa Romeo 164 TS Super 1997
                          Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDm 20V Sportronic 2005
                          Alfa Romeo 166 FL 2.4 JTDm 20V 2004 - EX
                          Alfa Romeo 164 TS Super 1995 - EX

Comment

• Някой свалял ли си е сам турбото и какво трябва да се демонтира, че пренадува и според всички е за чистене.Имам до някъде опит с разглобяването на коли и инструменти но ми се ще някой който го е правил да сподели опит за да не преоткривам топлата вода.
                            Става дума за АР166 vnt25 2,4jtd 136

Comment

• Колеги,някой може ли да даде работещ линк на E-per,че гледам една 75-ца с V6 мотор и искам по шасито да видя повече подробности.

Comment

• Първоначално публикувано от Bobiuzunov Покажи съобщение
                                Колеги,някой може ли да даде работещ линк на E-per,че гледам една 75-ца с V6 мотор и искам по шасито да видя повече подробности.
                                Пробвай този. Изглежда, че работи.

159 1.8 MPI
                                166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                                X